“Ineens zat hij bovenin een boom. En toen sprong hij”

Wat je werk als sociaal beheerder zo betekenisvol maakt .

“Een oudere bewoner raakte steeds meer in de war. Dan klom hij via de regenpijp naar zijn balkon, of probeerde via lakens naar beneden te klimmen. Zijn huis plakte hij helemaal af. Hij kreeg ruzie met zijn buren en veroorzaakte steeds meer overlast. Toen we samen met de politie naar binnen gingen, bleek dat hij al zijn spullen had weggegooid. Er stond alleen nog een stoel. Maar hulp? Die wilde hij niet. En toen zat hij op een dag ineens hoog in een boom. Hij sprong eruit en verbrijzelde zijn been. Het was duidelijk: deze meneer moest snel een veilige plek krijgen om te wonen. En dat is waar ik in actie kom…”

Aan het woord is Cinthia de Kruijk, sociaal beheerder voor Portaal in de Utrechtse wijk Overvecht. Wanneer bewoners met ingewikkelde problematiek kampen of overlast veroorzaken, worden Cinthia en haar collega’s ingezet.  

Van de forensische zorg naar Overvecht
Voordat Cinthia in 2019 begon bij Portaal, werkte ze jarenlang in de forensische psychiatrische zorg.

“Ik werkte met mensen met zware psychische problemen, zoals gedetineerden en TBS-ers. Mooi werk, maar de diensten waren pittig en altijd onregelmatig. Toen mijn partner en ik een gezin wilden stichten, kreeg ik behoefte aan regelmatiger werk. Ook leek het me leuk om eens aan ‘de andere kant’ te staan. Als hulpverlener werd ik regelmatig ingeschakeld door woningcorporaties om problemen op te lossen. Als sociaal beheerder help je mensen aan een veilige woonomgeving, maar ben je niet verantwoordelijk voor het behandelen van hun problemen. Die kant wilde ik ontdekken.”

De overstap beviel haar goed. Het contact met hele verschillende mensen, met uiteenlopende achtergronden en problemen, is na 5 jaar nog altijd boeiend.

Veel meer dan stenen
Cinthia: “Als woningbouwcorporatie verhuren we stenen. Maar ons werk gaat veel verder. In onze woningen wonen ook bijzondere doelgroepen, of mensen met psychische problematiek. Soms blijkt een woning midden in een drukke wijk géén goede plek voor iemand te zijn. Dan kijken wij als sociaal beheerders wat iemand nodig heeft. We overleggen met hulpverleners, de gemeente, politie, GGD en heel veel andere organisaties of er een betere opvangplek is. En zo proberen we gedwongen huisuitzettingen door overlast te voorkomen. Dat is fijn voor de bewoner, voor de buurt én voor ons als corporatie”.   

Verschillende achtergronden
Niet al Cinthia’s collega’s komen uit de zorg. “Mijn collega’s komen uit het bedrijfsleven, van gemeenten, uit de verzekeringswereld, de zorg of van andere afdelingen binnen een woningbouwcorporatie. Wat je achtergrond ook is, het allerbelangrijkste is dat je een mensenmens bent en de waarde van ieder mens kunt inzien. Je moet een groot hart hebben, zonder dat je over je heen laat lopen. En je moet met iedereen kunnen praten, van mensen met psychische problemen tot bestuurders”.

Ons team is ook heel hecht, we helpen elkaar. Dat is ook belangrijk in dit werk. Je maakt veel mee, dan is het fijn als je collega’s hebt waar je op kunt bouwen en mee kunt lachen.”

Werk-privébalans
Cinthia vervolgt: “Portaal is een hele flexibele werkgever. Sinds anderhalf jaar ben ik moeder, dan verandert je leven compleet. Dagen wisselen is hier nooit lastig, dat kan allemaal. We plannen als team onderling wie, wanneer werkt. Werk en privé is zo super te combineren, je kunt echt werken op de manier die bij jou past, vanuit je eigen inzicht en aanpak.”

Geen dag is hetzelfde
“Wie van mensen houdt, stevig in zijn schoenen staat en op zoek is naar een team dat een beetje voelt als familie, moet zeker eens een dagje met ons meelopen. Van het contact met de wijkagent tot de bewoner die je spontaan uitnodigt voor een kopje koffie, omdat hij je heeft gemist tijdens je zwangerschapsverlof: geen dag is hetzelfde.”

En de bewoner die uit de boom viel?

“Ik kom hem nog wel eens tegen. Hij woont inmiddels beschermd en het gaat goed met hem. Op zulke momenten weet ik waarvoor ik het doe.”

Blijf op de hoogte van nieuwe vacatures