“Het is een geweldig moment als een BBL-leerling een eigen bus krijgt”

“Sommige jonge leerlingen komen hier binnen met een zonnebril en capuchon op, zijn vooral aan het appen en hebben geen idéé wat er bij werken komt kijken. Dat leren wij ze. Met een macho houding kom je niet ver, gedraag je normaal, maak je school af en toon initiatief: naast technische kennis, krijgen ze hier ook belangrijke levenslessen over houding en gedrag. Dan is het geweldig om te zien dat iemand na een paar jaar een eigen bus krijgt.”

Aan het woord is Marc Heijkamp, coördinerend leermeester bij VOC en al 21 jaar in dienst bij Portaal. Naast hem zit Matthew de Jong, die het levende bewijs is dat je van leerling door kunt groeien tot opzichter.

Geen dag hetzelfde

Dat kan Matthew beamen: “Ik was al wat ouder toen ik hier binnenkwam. Ik kwam uit de autoschade maar wilde eens iets anders. Een woningcorporatie leek me wel wat, dat is bouwkundig én sociaal. In de bouw moet je alléén isoleren, of latten aftimmeren. Hier is elke dag anders en kom je bij verschillende mensen over de vloer. Dat is ook wel wennen in het begin. Marc was mijn begeleider en echt mijn rots in de branding. Hij zag dat er meer in mij zat en hielp me daarbij. Nu ben ik zelf opzichter.”

Omgaan met bewoners

Is het niet wennen voor jongeren, om zomaar bij allemaal verschillende bewoners over de vloer te komen? Marc: “Onze vakmensen zijn ons visitekaartje. Je moet echt wat sociaals in je hebben, daar selecteren we ook op. Vaak zijn bewoners blij, maar ze kunnen soms ook heel boos zijn, schelden of zelfs dreigen. Daar moet je wel mee kunnen omgaan. Soms organiseren we trainingen waar we oefenen hoe we omgaan met bewoners.” Hij lacht: “In het begin vindt iedereen dat oefenen met een acteur vréselijk, maar aan het einde van de dag pikt iedereen het op.”

Heftige momenten

Welk moment het meeste indruk maakte? Marc: “Soms gebeuren er heftige, onverwachte dingen. Een grote uitslaande brand op Kanaleneiland bijvoorbeeld. Of er brak eens een betonnen trap in een trappenhuis af, terwijl er nog meerdere bewoners boven in hun woning zaten”. Matthew vult aan: “Ze hadden een borreltje teveel op én een papegaai. Op dat soort momenten werken we altijd samen met sociaal beheer, collega vaklieden en collega aannemers. Binnen no time regelden we dat alles werd gestut zodat die mensen de flat veilig konden verlaten. Dat is het mooie van het vak. Je weet nooit wat er over een uur staat te gebeuren.”

Blijf op de hoogte van nieuwe vacatures