De doorgroei van Thomas: van timmerman naar opzichter

“Je kunt meer dan je denkt”

Thomas van der Velde begon 4 jaar geleden als timmerman bij Portaal. Inmiddels is hij opzichter en stuurt hij een team van 6 man aan. “Als ik één ding heb geleerd, is dat je vaak meer kunt dan je denkt. Bij Portaal krijg je de kans om dat te ontdekken.” 

Van bouw naar woningbouw
Thomas: “Ik ben begonnen als timmerman in de bouw. In de jaren dat het slecht ging in de bouw, ben ik overgestapt naar een kleine woningcorporatie als huismeester en vakman. In mijn woonplaats zag ik altijd de blauwe busjes van Portaal rijden, en toen ben ik eens gaan praten. Dichtbij huis werken heeft veel voordelen. Ik werd aangenomen als timmerman en zo zat ik ineens zelf op mijn eigen blauwe bus.”

Doorgroeien
Thomas was een ervaren timmerman, maar wilde graag doorgroeien. Thomas: “Ik merkte al snel dat er binnen Portaal een fijne, open sfeer was. Met mijn leidinggevende kon ik alles bespreken, ook mijn ambities. Ik gaf aan dat ik opzichter wilde worden en kreeg de kans om te solliciteren toen er een plek vrij kwam. In de tweede ronde bleek een andere collega toch nét iets meer ervaring te hebben op punten die ik nog een beetje moest ontwikkelen.”

Van timmerman naar planner
Dat Thomas de baan misliep, betekende niet dat zijn kansen verkeken waren. Thomas: “Al gauw kwam Bart, mijn leidinggevende, naar me toe. Hij vroeg of ik geen planner wilde worden. Zo kon ik ervaring opdoen met administratie én kon ik ervaren hoe het is om dingen met veel collega’s te moeten afstemmen, want dat was het punt dat ik nog moest ontwikkelen. Eigenlijk leek het me niets, de hele dag achter een bureau, maar toch ben ik het gaan proberen om te kijken of het wat was. De eerste weken vond ik het vermoeiend en zwaar. Maar het ging steeds beter, en uiteindelijk was ik heel blij met de overstap.”

En…van planner naar opzichter
Het plan was dat Thomas na twee jaar op de planning door kon groeien naar opzichter, maar dat ging sneller dan verwacht. “Na een jaar kwam Bart naar me toe. Portaal zou gaan beginnen met ‘warm opleveren’. Dat betekent dat er na de sleuteloverdracht een opzichter langsgaat bij de bewoners om alles over het huis uit te leggen en vragen te beantwoorden. Ze zochten een opzichter om dat op te zetten en ervaring mee op te doen. Het was heel fijn om te merken dat ze echt hadden geluisterd naar mijn wensen. Vaak moet je toch een beetje om promotie zeuren, hier ging dat vanzelf. Bovendien werd ik heel goed begeleid. Soms dacht ik ‘kán ik dit wel’, maar dan stond er altijd iemand klaar om me te helpen.”

Contact met bewoners
Wat werken als opzichter bij Portaal zo leuk maakt? “Het contact met bewoners”, lacht Thomas. “Die zijn vaak echt blij als je komt. Wat voor ons vaak een kleine reparatie is, is voor een bewoner echt een kopzorg, je kunt mensen echt helpen. En de sfeer onder collega’s is heel goed. We zijn een hecht team van vaste collega’s en we hebben veel lol met elkaar. Dat miste ik vroeger wel eens. Nee, voorlopig zit ik hier goed!”