“Ik wist niet eens hoe ik een schroevendraaier moest gebruiken”

Bas van der Sluis (20) , begon op zijn zestiende bij ons en werkt sinds kort als aankomend zelfstandig loodgieter. Hoe is dat nou, zo jong en dan ineens aan het werk? En hoe beviel het samenwerken met een leermeester? We vroegen het aan Bas zelf.

Bas: “Ik was zestien, klaar met de MAVO en zocht een vervolgopleiding. Ik kwam al snel uit bij Installatietechniek. Ik wilde graag aan het werk, met mijn handen bezig zijn en niet alleen in de schoolboeken zitten. Dat kon op het ROC. Zij vertelden dat Portaal een goed leer-werkbedrijf was, toen ben ik op gesprek gegaan en was het snel rond.

Op nul beginnen

Bas had geen technische achtergrond, maar dat maakte niet uit. Bas: “Ik moest echt op nul beginnen, alles was nieuw. Ik wist niet eens hoe ik een schroevendraaier moest gebruiken. Het werken was de eerste weken ook wel wennen, vroeg opstaan, een stuk fietsen… En ook het contact met bewoners vond ik best spannend. Je weet nog niet wat je wel en niet kunt zeggen. Eerst liet ik mijn leermeester Paul het woord doen, later nam ik zelf ook meer initiatief. En tegenwoordig doe ik best vaak nog even een bakkie met bewoners, dat contact is heel erg leuk. Maar de sfeer op de afdeling was vanaf dag één goed, ik vond het al heel snel leuk, en nu nog steeds.”

Leermeester Paul
Bas werd gekoppeld aan leermeester Paul. Een echte rot in het vak, met veel dienstjaren op de teller. Bas: “Dat was in het begin wel even wennen. Paul was iets meer van de oude garde dan ik. Hij was een hele goede vakman, maar ook heel streng. In het begin zag hij het niet zo in mij zitten, hij dacht dat ik het niet zou gaan redden. Dat was schrikken, maar ik heb hem laten zien dat ik het kan.” Bas lacht, “En nu kan hij niet meer zonder mij. Onze band is echt gegroeid. We lachen veel, doen veel samen en hij vindt het altijd fijn als ik hem help.”

Een eigen bus
Na vier jaar onder de vleugels van Paul te hebben gewerkt, kreeg Bas een maand geleden zijn eigen bus. Dat is iets waar veel leerlingen naar uitkijken, want dan ben je klaar om zelfstandig op pad te gaan. Bas: “Ik heb afgelopen jaar mijn rijbewijs en mijn diploma gehaald. Het is heel fijn om het vertrouwen te krijgen, nu kan ik helemaal werken op de manier die ik wil.” Zijn droom voor de toekomst? “Steeds beter worden in mijn vak, en ook andere dingen gaan leren. zoals timmeren en dakwerk. Je kunt je hier bij Portaal altijd verder ontwikkelen. ”

Denken in oplossingen
Ook het werken bij Portaal bevalt Bas goed. Wat daar zo fijn aan is? Bas: “Portaal denkt altijd mee, iedereen denkt in oplossingen. Toen het met schoolwerk even wat minder ging, heeft mijn begeleider Marc Heijkamp mij naar binnen gehaald. Ik moest één dag in de week huiswerk doen op kantoor, zodat ik mijn diploma wel zou halen. Dat er zo wordt meegedacht en op je wordt gelet, dat is top. Dat gebeurt écht niet overal.”