“Ik zag al snel dat er meer in zat”

Alo Abrajam uit Armenië volgde bij ons een Beroeps Begeleide Leerweg. Hij is statushouder, en zijn verhaal laat zien dat je soms maar één iemand nodig hebt om je leven totaal te veranderen. We spraken Alo en zijn begeleider, Marc Heijkamp, over de bijzondere samenwerking.

Alo: “Ik kwam uit Armenië en kreeg, nadat ik jaren bij mijn ouders woonde, een eigen woning van Portaal toegewezen in Bunnik. Het huis was nog niet helemaal geïsoleerd, de zolder tochtte enorm. Ik kon hier in Nederland geen baan vinden. Daarom bedacht ik me dat ik de zolder misschien wel zelf kon isoleren, dan had ik wat te doen en hoefde ik ook niemand in te huren. Ik belde met Portaal of dat mocht, en toen kwam Marc langs.”

Marc lacht: “Ik herinner me de koekjes nog goed. We spraken af dat Portaal het materiaal zou leveren en dat hij het zelf zou doen. Maar ik kwam wel om de twee dagen langs om te controleren of alles goed zat. Ik zag dat hij heel mooi kon timmeren en veel meer in huis had dan hij in de autotechniek kwijt zou kunnen. En dus vroeg ik of hij niet bij ons wilde komen werken. Hij had geen bouwkundige opleiding, maar dat zouden we hem wel leren.”

Uiteindelijk toch overstag

Het duurde even voordat Alo overstag ging, want de geur van auto’s en benzine bleef lonken. Maar toen autobedrijven hem maar niet meer wilde bieden dan stageplaatsen, belde hij Marc. Hij kon meteen terecht.  

Alo: “Ik liep anderhalf jaar mee met een vaste collega. Dat was ontzettend fijn. Hij legde me uit hoe ik alles moest doen. Ook hielp hij me om mijn weg te vinden in de organisatie. Utrechters zijn heel direct en onze culturen zijn best verschillend, dat was wel even wennen. En ook was het contact met bewoners voor mij helemaal nieuw, en in het begin soms best lastig. Ik vroeg me wel eens af of ik het ooit in mijn eentje zou kunnen. We hebben nog steeds veel contact. Als ik iets niet weet, dan bel ik hem.”

Na anderhalf jaar meelopen, was Alo er klaar voor om zelfstandig ‘op de bus’ te gaan. En dat doet hij iedere dag met veel plezier. Alo: “Het is een hele fijne cultuur bij Portaal, heel open en we willen het samen echt goed doen voor bewoners.”

Er altijd zijn

Als het gesprek is afgelopen, draait Alo zich om: “Ik wil nog één ding echt zeggen. Misschien ziet hij het zelf niet, maar Marc heeft mij in moeilijke tijden echt ondersteund. Je komt niet aan het werk waar je wilt, je komt op stageplekken… Marc heeft mij er echt uitgetrokken en dat doet hij echt bij heel veel leerlingen. Hij is streng en direct, maar we komen er altijd weer uit. Hij is de meest betrouwbare uitvoerder die er is. Ik ben hem echt heel dankbaar.”

En Marc? Die is er stil van.